SOTA JA RAUHA IV

Kirj.

Leo Tolstoi

Suomentanut
Rob. A. Seppänen

WSOY, Porvoo

1908.

SISÄLLYS:

ENSIMÄINEN OSA.
TOINEN OSA.
KOLMAS OSA.
NELJÄS OSA.
JÄLKIKIRJOTUS
VIITESELITYKSET:


ENSIMÄINEN OSA.


I.

Pietarin korkeimmissa piireissä kävi tähän aikaan monimutkainentaistelu Rumjantsevin, ranskalaisten, Maria Feodorovnan, tsesarevitshinja muidenkin puolueiden välillä kiivaimmin kuin koskaan ennen jatavallisuuden mukaan kaikui tässä taistelussa ylinnä hovikuhnurienhurina. Mutta Pietarin levollinen ja ylellinen elämä, jotahuolestuttivat ainoastaan elämän näköhäiriöt ja harhakuvat, kulkientistä menoaan. Kun elämä kulki tätä menoaan, täytyi ponnistelemallaponnistella voidakseen tuntea ja käsittää sitä vaaraa ja tukalaaasemaa, jossa Venäjän kansa nyt oli. Entisekseen kyläiltiin,entisekseen pidettiin tanssiaisia, ranskalainen teatteri oli ennallaan,entiset olivat hovien harrastukset ja ennallaan virkamiesten pyyteet jajuonet. Ainoastaan kaikista korkeimmista piireistä koetettiinhuomauttaa muille nykyisen aseman vaikeutta. Hienosittain kerrottiin,kuinka vastakkaisesti menetteli kumpikin keisarinna näin raskaidenolojen vallitessa. Keisarinna Maria Peodorovna, joka oli huolissaanhänen alaistensa armeliaisuus- ja kasvatuslaitosten hyvinvoinnista,käski muuttamaan kaikki instituutit Kasaniin ja näiden laitosten kaikkiesineet olivat jo laitetut valmiiksi lähettämistä varten. KeisarinnaElisabet suvaitsi taas vastata hänelle ominaisen venäläisenisänmaanrakkauden tunteen elähyttämänä kysymykseen, mitä määräyksiä hänsuvaitsisi antaa, ettei hän voi hallituslaitoksiin nähden antaaminkäänlaisia määräyksiä, koska se on hallitsijan asia. Siitä taas,mikä suorastaan riippui hänestä itsestään, hän suvaitsi sanoa vain senverran, että hän matkustaa Pietarista viimeisenä.

Elokuun 26 p:nä, samana päivänä, jolloin oli Borodinon taistelu,pidettiin Anna Pavlovnalla iltama, jonka loistokohtana oli olevapiispan kirjeen lukeminen, joka kirje oli kirjotettu silloin, kunhallitsijalle lähetettiin pyhän Sergein kuva. Tätä kirjettä pidettiinisänmaallisen hengellisen kaunopuheisuuden näytteenä. Sen oli lukevaitse ruhtinas Vasili, joka oli tunnettu lukutaidostaan. (Hänhän lukikeisarinnan luona.) Lukutaitona pidettiin sitä, että osasi kovalla,laulavalla äänellä, vuoroin vihlovan haikeasti ujeltaen, vuoroinhennosti valittaen juoksuttaa sanoja virtanaan vähääkään välittämättäniiden merkityksestä, niin että väleensä osui ujellus, väleensä taasvalitus aivan sattumalta milloin millekin sanalle. Tällä lukemisellasamoin kuin yleensä kaikilla Anna Pavlovnan iltamilla oli valtiollinenmerkitys. Iltamaan piti tulla muutamia korkea-arvoisia henkilöjä, joitaoli häväistävä heidän käyntinsä tähden ranskalaisessa teatterissa, vaantoiselta puolen oli heissä herätettävä vireille isänmaallinen mieliala.Väkeä oli jo saapunut melkoisen kosolta, mutta kun Anna Pavlovna eivielä nähnyt salissa kaikkia niitä, joita tarvittiin, ei hän vieläryhtynyt luettamaan kirjettä, vaan kuletti keskustelua yleisissäasioissa.

Päivän uutisena Pietarissa oli tänään kreivitär Besuhovan sairaus.Kreivitär oli muutamia päiviä takaperin äkkiä sairastunut, ei ollutvoinut käydä muutamissa kokouksissa, joiden kaunistus hän oli ja hänkuului kieltäytyneen ottamasta ketään vastaan sekä oli niidenkuuluisien pietarilaisten lääkärien asemasta, jo

...

BU KİTABI OKUMAK İÇİN ÜYE OLUN VEYA GİRİŞ YAPIN!


Sitemize Üyelik ÜCRETSİZDİR!