Produced by Tapio Riikonen
Kolmen englantilaisen löytöretkiä Afrikassa
Tohtori Fergussonin muistiinpanoista
Kirj.
71:nnestä alkuperäisestä painoksestasuomensi Samuli S.
Franskan Akatemian palkitsema teos.
Otava, Helsinki, 1903.
K. Malmström'in Kirjapaino, Kuopio, 1903.
Franskan opetus-asiain ministerin hyväksymä. Otettu koulu- ja kansankirjastoihin. Parisin kaupungin valitsema palkintokirjoiksi.
Innostavan puheen päätössanat. — Tohtori Samuel Fergussonin
esittäjäiset. — "Excelsior". — Tohtorin muotokuva, täysikokoa. —
Voitettu fatalisti. — Päivälliset Traveller's club'issa. —
Monilukuiset maljat.
The Royal Geographical Society of London (Lontoon KuninkaallinenMaantieteellinen Seura) piti 14 p:nä tammikuuta 1862 istuntoahuoneustossaan, Waterloo place 3. Esimies, sir Francis M… piti Seuranmonilukuisille jäsenille puheen, tiedoksi antaen erään tärkeän seikan.Puhetta keskeytettiin tuon tuostakin kätten taputuksilla.
Tämä mehukas palanen kaunopuheliaisuutta päättyi vihdoin muutamiinkorkealentoisiin lauseisin, joissa isänmaallisuus innostellenhulvahteli.
— Englanti on aina astunut kansain etunenässä — ainahan ne kansattoistensa etunenässä astuvat — retkeilijäinsä rohkeuteen nähden,maantieteellisten löytöjen alalla. (Äänekkäitä myöntymyksiä.) TohtoriSamuel Fergusson, yksi sen mainehikkaita poikia, ei ole syntyperästänsäsyrjäytyvä. (Kaikilta haaroin: Ei! ei!) Jos tämä yritys onnistuu(onnistuit se!), on se täydentävä ja toisiinsa sitova afrikalaisenkartologian hajanaiset tiedot (innokkaita mieltymyshuutoja); ja josse karille käy (ei koskaan! ei koskaan!), on se ainakin luettavauskaliaimpain yritysten joukkoon, mitä ihmisnero milloinkaan onkeksinyt. (Mitä kiihkeimpiä tömistyksiä.)
— Eläköön! eläköön! — huusivat läsnäolijat, näitten kiihoittavainsanain sähköttäminä.
— Eläköön pelvoton Fergusson! — äänsi muuan kokouksen puheliaimmistajäsenistä.
Innostuneita huutoja kajahteli kajahtelemistaan. Fergussonin nimi olikaikkien suussa. Koko istuntosali joutui siitä haltioihinsa.
Ja kumminkin siellä oli läsnä koko joukko noita, aikoinaan reippaita,vaikka nyt jo vanhettuneita, väsähtyneitä, pelvottomia matkustajia,kuumaveristä väkeä, jotka olivat vaellelleet kaikissa viidessämaan-osassa. Kaikki he, suuremmissa tai vähemmissä määrin,ruumiillisesti tai henkisesti, olivat pelastuneet ken haaksirikoista,ken tulipaloista, ken Indiaanien tomahawkeilta, ken villiensotatapparoilta, ken kidutuspylväistä, ken Polynesian ihmissyöjäinhampaista! Mutta nyt, sir Francis M…:n puheen aikana, heilläkin sydänsykähteli, ja varma on, ett'ei Lontoon Kuninkaallisen MaantieteellisenSeuran istunnoissa ollut miesmuistiin pidetty näin loistavaa puhetta.
Mutta innostus ei Englannissa pysähdy pelkkiin sanoihin. Se lyö rahaanopeammin kuin "The Royal Mint'in" (valtion rahapajan) kone. Hetipaikalla nostettiin kysymys siitä, miten suurella summalla Seura ottaaavustaakseen tohtori Fergussonia, ja summa nousi 2500 puntaan (= 62.500Suomen markkaan). Summan suuruus oli yrityksen tärkeyden mukainen.
Muuan Seuran jäsenistä tiedusti esimieheltä, eikö toht