Produced by Tapio Riikonen
Seikkailuromaani suurilta ruoholakeuksilta
Kirj.
Ranskankielestä [Les Trappeurs de l'Arkansas] suomentanut
Niilo K. Nordström
Hämeenlinnassa,Arvi A. Karisto Oy,1920.
Esipuhe.
Johdanto. Kirottu:
I. Hermosillo.
II. Hacienda del Milagro.
III. Tuomio.
IV. Äiti.
I. Uskollinen Sydän:
I. Preirie.
II. Metsästäjät.
III. Jäljet.
IV. Matkalaiset.
V. Comanchit.
VI. Pelastaja.
VII. Yllätys.
VIII. Kosto.
IX. Aave.
X. Varustettu leiri.
XI. Kauppa.
XII. Sielullista
XIII. Mehiläismetsästys.
XIV. Musta Hirvi
XV. Majavat.
XVI. Petos.
XVII. Kotkanpää.
XVIII. Eusebio.
XIX. Päällikköjen neuvottelu.
XX. Kidutus.
II. Tappaja:
I. Uskollinen Sydän.
II. Preirierosvot.
III. Uhraus.
IV. Tohtori.
V. Liitto.
VI. Viimeinen hyökkäys.
VII. Taistelu.
VIII. Verdi Gris-joen luola.
IX. Oveluutta.
X. Rakkaus.
XI. Vangit.
XII. Sotajuoni.
XIII. Preirielaki.
XIV. Rangaistus.
XV. Anteeksianto.
Loppusanat.
Esipuhe.
Poissa jo ovat ne kirjailijat, jotka omien kokemusten varassaammensivat jännittävien teostensa aiheita "valkonaamojen" ja"punanahkojen" julmista keskinäisistä kamppailuista, Suuren Lännen ensiasuttamisesta kalifornialaisine kultakuumeineen tai Espanjanamerikkalaisten siirtomaiden vapaustaisteluista. Viimeisenä näistäensikäden kertojista poistui eversti Cody eli "Buffalo Bill" elävienilmoilta 1917.
James Fenimore Cooperin päiviltä asti se vuosisata sotaistaseikkailukirjallisuutta sivistysmaailman rajoilta nostatti esille vainpuolikymmentä säilyvää nimeä, Euroopan mantereelta ainoastaan yhdenedustajan Saksasta ja yhden Ranskasta. Vähän myöhemmin syntyiniinikään Cooperin aloitteesta meriromaani, aivan äskeinen aikaon luonut 20. vuosisadan nuorison suurimmaksi viehäkkeeksiluonnonelämä-kuvaukset, ja ohimenevästi on suuri maailmansotasynnyttänyt oman nuorisonkirjallisuutensa. Vanhempaan kauteenkuului myös erityinen pyhäkoulukertomusten sato, nyttemminhävinneenä.
Mutta tuon tuostakin palaudutaan noihin ensimmäisiin suuriinseikkailukirjailijoihin, joiden menestys on tuottanut niin paljonepäonnistunutta jäljittelyä, että koko se kirjallisuudenhaara onjoutunut vanhemman väen epäsuosioon. On totta, että noissaparhaimmissakin romaaneissa on väkivaltaisemman ajan henkeä kuinihmiskunta vielä taannoin luuli enää mahdolliseksi maailmassa. Nuorisoei kuitenkaan ota kaikkea niin harkitsevalta kannalta; sen aistiminenei ole vireessä kaikkien kamaluuksien tajuamiselle. Pääasiaksi jäänuorille lukijoille tapaussarjan ja toimintapaikkojen vauhdikasvaihtelu ja kokemusrikkaiden kertojien saavuttama ilmeinentodellisuusteho; ja vuosikymmenien vieriessä ovat menneisyyteensiirtyneet olot saaneet uutta merkitystä historiaan kuuluvinakehitysjaksoina. Nykyaikana myös osataan paremminkin antaa arvoa sillesyvälle luonnontuntemukselle, jota nuo suurten seikkailukertomienkuvaukset kauttaaltaan henkivät.
Suomalainen kustantaja on senvuoksi ryhty