E-text prepared by Juhani Kärkkäinen and Tapio Riikonen
Note: Project Gutenberg has the other volume of this work. Volume II: see https://www.gutenberg.org/ebooks/55641
Historiallis-romanttinen kuvaus
Kirj.
CARL BLINK [Louise Stjernström]
Suomentanut Maila Talvio
Helsingissä,Kustannusosakeyhtiö Otava,1912.
Lukijalle. 1. Kallön linnassa. 2. Uni. 3. Käynti luostarissa. 4. Uusi tuttavuus. 5. Tulessa kulta kirkastuu. 6. Pako. 7. Kotiintulo. 8. Lehti kääntyy. 9. Päivä koittaa.10. Kuningas Kristian.11. Takaisin Ruotsiin.12. Kuningas Kustaa.13. Mitä voimakas tahto saa aikaan.14. Kauppasaksain käsissä.15. Piispa Braskista.16. Vaikeaa työtä.17. Taalain junkkari.18. Taalainjunkkarin onni.19. Vasara lankeaa.20. Kuolema on synnin palkka.21. Kustaan aikalaiset.
Jos romantiikalla yleensä tarkoitetaan sitä auringonvaloa, jokajoskus heijastuu ihmisten elämään, niin oli Kustaa Vaasa henkilö,jonka elämään romantiikka valoi hohdetta oikein täydeltä terältään.
Mutta hän olikin sekä ajatuksissaan että töissään puhtaampi kuin ehkäkukaan kuningas ennen tai jälkeen häntä.
Romantiikkaa on hänen nuoruudessaan, kun hän retkeilee Taalaissa, kunnuori sankari ryhtyy täyttämään Engelbrektin ja Sturein työtä ja kunhän kansalleen sytyttää uskonpuhdistuksen soihdun, tuolle kansalle,jota hän rakasti väkevällä tahdolla ja uhkarohkealla teolla, eikätyhjillä loruilla niinkuin nykyaikana rakastetaan.
Pilvissä oli aurinko hänen ensimmäisen avioliittonsa aikana, muttasitä kirkkaammin loisti se hänen ollessaan naimisissa toista kertaa.
Mutta kerran laskee jokainen aurinko ja Kustaalta se laski, kun omatlapset hänelle tuottivat surua.
Hänen traagillista loppuaan ympäröi miltei antiikin suuruus ja hänenjäähyväisissään maailmalle ilmenee kristityn voittoisa riemu.
Hän oli kansalleen sekä ylimmäinen pappi että kuningas ja hänenprofeetallinen ennustuksensa kuului:
"Mä tiedän: kerran koittaa aika, kun Svean lapset nostaa tahtois haudastain mun, jos vaan voisivat."
1.
Kaksi viikkoa kesti loistavaa juhlaa, kun lääniherra, jalo herra
Eerik Eerikinpoika Banér vietti vanhimman tyttärensä ja junkkari
Gregori Ulftandin häitä.
Vastanaineet olivat yhä vielä Kallössä, mutta häävieraat olivatsuurimmaksi osaksi jo lähteneet ja jalellejääneitä vaivasi väsymysylenpalttisesta juhlimisesta.
Kertomuksemme alkaa huhtikuussa v. 1519. Kallöta ei vielä koskaanollut rasittanut sellainen vierasten tulva kuin edellisenä talvena.Ja paljon oli huhuttu nuoresta Kustaa Eerikinpoika Vaasasta, jonkakuningas hänen sukulaisensa Eerik Banérin takuuta vastaan oli uskonuthänen haltuunsa.
Nuorta herraa pidettiin melkein perheen jäsenenä. Hän sai vapaastiliikkua ympäristössä; häntä seurasi ainoastaan palvelijapoika,jolle oli annettu ankara käsky että hänen, heidän ollessaan noillaretkillä, lakkaamatta tuli pitää häntä silmällä.
Mutta poika oli ensimmäisenä näkyvänä todisteena siitä, ettei Ruotsiollut kuin Tanskan käskyläinen; tämä maa oli edellisten sotienaikana saanu