Produced by Sophia Canoni. Book provided by Iason Konstantinides

& _ footnotes, παροράματα ·

Note: The tonic system has been changed from polytonic to monotonic.Errors indicated in a Table of Errors have been corrected in thetext. The spelling of the book has not been changed otherwise. Wordswith bold characters are enclosed in &. Words in italics are enclosedin _. Footnotes have been converted to endnotes. Pages 104, 105 and109 are indicated within the text, so that one can understand thereferences to them in the prologue. The length of the first lines ofpages 104 and 105 have been kept as in the text of the book, so thattheir numbers are as in the prologue.

Σημείωση: Το τονικό σύστημα έχει αλλάξει από πολυτονικό σε μονοτονικό.Το κείμενο έχει λάβει υπόψη τον πίνακα παροραμάτων. Κατά τα άλλα έχειδιατηρηθεί η ορθογραφία του βιβλίου. Λέξεις με έντονους χαρακτήρεςπερικλείονται σε &. Λέξεις με πλάγιους χαρακτήρες περικλείονται σε _.Οι υποσημειώσεις σελίδων έχουν μεταφερθεί στο τέλος του βιβλίου. Οισελίδες 104, 105 και 109 έχουν ένδειξη μέσα στο κείμενο, ώστε κανείςνα μπορεί να καταλάβει τις αναφορές του προλόγου. Το μήκος των πρώτωνστίχων των σελίδων 104 και 105 είναι το ίδιο με του βιβλίου, ώστε ηαρίθμηση των γραμμών να είναι ως και στον πρόλογο.

ΠΛΑΤΩΝΟΣ

ΘΕΑΙΤΗΤΟΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣIΣ

ΚΥΡ. ΖΑΜΠΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΕΞΗ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΕΞΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Π Λ Α Τ Ω Ν Ο ΣΘΕΑΙΤΗΤΟΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣΚΥΡ. ΖΑΜΠΑ
ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΦΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΞΗ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

1. Περιεχόμενον.

Ο Θεαίτητος ως προς το περιεχόμενον ηδύνατο κάλλιστα να ονομασθήθεωρία της γνώσεως ή περί γνώσεως. Και όμως αντί της τόσον γνωστήςκαι κανονικής, και τότε καθώς και σήμερον, λέξεως γνώσιςαπροσδόκητον, προβάλλει, εις τον Θεαίτητον ο πρωτοφανής όρος διά τηνκαθ' όλου Ελληνικήν γλώσσαν επιστήμη, και όχι μόνον διήκει ειςολόκληρον τον προκείμενον διάλογον, αλλά και εις τον Σοφιστήν και τονΠολιτικόν, οι οποίοι και αποτελούν συμπλήρωσιν του ιδίου θέματος. Τοπαράδοξον τούτο φαινόμενον ευρίσκει την λύσιν του μόνον εις τονΚρατύλον, ο οποίος, καθώς εθίξαμεν εκεί, αποτελεί την βάσιν τηςσειράς αυτής των ανωτέρων φιλοσοφικών έργων του Πλάτωνος. Εάνσυγκρίνωμεν τα δύο χωρία του Κρατύλου, όπου γίνεται λόγος περίεπιστήμης (σελ. 58 και 104), εξάγομεν ότι η φθογγική ή μουσικήέκφρασις αυτής της λέξεως ήρεσε εξαιρετικώς εις τον Πλάτωνα, διά ναεκφράζη την τελείαν εκείνην ενέργειαν της ψυχής, η οποία επέρχεταισαφώς εις την ωριμωτέραν ηλικίαν, και συνίσταται εις το να εξέρχεταιως προβολεύς η ψυχική μας αντίληψις επάνω εις τα πράγματα, και να ταπεριλαμβάνει ρεαλιστικώς διά της διαισθητικής και τηλεπαθικής πλέονκαι σχεδόν προφητικής δυνάμεώς της. (Ίδε και συμφέρον Κρατ. σελ. 66και ευφροσύνη σελ. 71.

2. Άλλοι όροι επιστημονικοί.

Και δεν είναι μόνον η λέξις επιστήμη η οποία ενισχύει τηνγνησιότητα των ετυμολογιών του Κρατύλου. Πολύ περισσότερον ενισχύειαυτήν η εν σελίδι 109 ετυμολογία του ομηρικού &κηρ& (καρδία) από το&κηρός&, από την οποίαν δεν έχει καμμίαν παραδοξοτέραν ετυμολογίαν οΚρατύλος. Ώστε οι αθετούντες εκείνον ας προχωρήσουν και εις τονΘεαίτητον. Και αυτή μεν η πλάνη δεν έχει ανάγκην περισσοτέραςαναιρέσεως, αλλά ημείς ενταύθα τονίζομεν ότι, όστις εις εκάστηνσελίδα του Θεαιτήτου δεν αναγνωρί

...

BU KİTABI OKUMAK İÇİN ÜYE OLUN VEYA GİRİŞ YAPIN!


Sitemize Üyelik ÜCRETSİZDİR!