Oikolukijan huomio: Tässä kirjassa käytetään paikoitellen nykysuomestapoikkeavia sanoja—ne on säilytetty alkuperäisessä muodossa. Joitakinselviä paino- ja merkkivirheitä on korjattu.

[i]

VOIMISTELUN KÄSIKIRJA

KANSA- JA ALKEISKOULUJA VARTEN

KIRJOITTANUT
IVAR WILSKMAN.

KUOPIO 1896.
O. W. Backman’in kirjapainossa ja kustannuksella.

[ii]


[iii]

Esipuhe.

Vuonna 1893 Kesäkuun 13-15 p:nä Jyväskylässäpidetyssä yleisessä kansakoulukokouksessa otettiinkäsittelyn alaiseksi muitten muassa kysymys: Onkoerityinen voimistelun käsikirja kansakouluilletarpeellinen? Sittenkuin useat kokouksen osanottajatolivat myöntävästi tähän kysymykseen vastanneet jamielipiteinään lausuneet, että tällaisen kirjan tulisi sisältääjärjestysharjoituksia, liikkeitä sauvoilla ja ilmanniitä, telineharjoituksia, leikkejä, opetusopillisia ohjeita,kuvia ja tauluja, teki kokous seuraavan päätöksen:

Että erityinen voimistelun käsikirja kansakouluilleon tarpeen vaatima;

että mainitun käsikirjan toimittaminenolisi jätettävä asiantuntevista henkilöistä kokoonpannunkomitean tehtäväksi, sekä

että kirjaa laadittaessa olisi käytettävälääkärin apua.

Huomattuaan, että monijäsenisen komitean olisi,käytännöllisiin seikkoihin nähden, vaikeata, melkeinpämahdotontakin, saada kysymyksessä olevaa käsikirjaakokoonpannuksi, kääntyi ylitarkastaja V. Floman puoleenikehoittaen minua mainittua kirjaa tekemään jalausuen samassa toivomuksensa, että joku esim. kolmemiehinenkomitea sitten saisi käsikirjoitustani tarkastaaja siitä lausuntonsa antaa, ennenkuin se painettavaksitoimitettaisiin. Muutamien seminaarinopettajien ehdotuksenmukaan ja ylitarkastaja Flomanin suostumuksellapyydettiin tätä tarkastustyötä tekemään herroja[iv]lehtori C. Poppius Sortavalasta, yliopiston voimistelulaitoksenopettaja, tohtori H. Vasenius ja kansakoulunopettajaH. Toivonen Tammelasta. Nämä herrat suostuivatkinkäsikirjoitustani tarkastamaan ja ovat ne siitäantaneet lausunnon, joka tässä alempana on luettavana.

Vaikka kansakoulujen olosuhteihin nähden olenkinvallan kokematon, niin asianharrastuksesta olen kuitenkintyöhön ryhtynyt ja parhaimman ymmärryksenimukaan sekä mainitussa kokouksessa lausuttuja mielipiteitäsilmällä pitäen kokoonpannut tämän käsikirjan,toivoen että se, paremman puutteessa, edes jossakinmäärin voisi edistää tärkeäksi tunnustetun voimistelunopetuksenkehittymistä maamme kansa- ja alkeiskouluissa.

Kalvolassa, Elokuussa 1896.

Ivar Vilskman.


»Voimistelun käsikirja kansa- ja alkeiskouluja varten»nimisen kirjan on tekijä antanut meille allekirjoittaneilleluettavaksi ja arvosteltavaksi, ja saamme mesen johdosta arvostelunamme lausua, että mainittu kirjamielestämme hyvin vastaa tarkoitustaan oppaana opettajankädessä voimistelunopetuksessa kansa- ja alkeiskouluissa.

Helsingissä, Tammikuun 11 p:nä 1896.

Carl Poppius,
Seminaarin lehtori.

Hannes Vasenius,
Anatomiian ja fysiologiian opettaja
yliopiston voimistelulaitoksessa.

...

BU KİTABI OKUMAK İÇİN ÜYE OLUN VEYA GİRİŞ YAPIN!


Sitemize Üyelik ÜCRETSİZDİR!