Produced by Juhani Kärkkäinen and Tapio Riikonen
Historiallis-romanttinen kuvaus
Kirj.
CARL BLINK [Louise Stjernström]
Suomentanut Juho Ahava [Lauri Soini]
Helsingissä,Kustannusosakeyhtiö Otava,1913.
1. Hehkua tuhan alla. 2. Kolmenkymmenen tähteet. 3. Katolilainenko vai luterilainen. 4. Taistelu ainoan autuaaksi tekevän kirkon puolesta. 5. Ensimäinen yhteentörmäys. 6. Nadokset. 7. Upsala. 8. Jälkinäytelmä. 9. Katolinen hallitus.10. Luostarissa.11. Uusi herra.12. Vähän romantiikkaa.13. Hän ottaa vallan.14. Tuho.15. Vahvin voittaa.16. Yksinäinen.17. Meren toisella puolen.18. Kulovalkea.19. Kansa nousee.20. Kuolinvärähdyksiä.21. Uusia voimia.22. Luja tahto.23. Ratkaisu.24. Viimeiset päivät.
1.
Kuinka maassa kuohui ja kohisi! Mutta niinpä olikin neljä puoluettaottelemassa vallasta!
Ensiksi Sigismund perintöoikeutensa nojalla. Mutta hänen takanaanoli mahtava Rooma ja jesuiittain joukkio; nyt jos koskaan olikatolilaisuuden saatava Ruotsissa valtansa takaisin, ja tämä saattoitapahtua ainoastaan Sigismundin avulla.
Ruotsin aatelisto taasen tahtoi saada takaisin kaikki entiseterioikeutensa, päästä jälleen pikku kuninkaiksi kukin maakunnassaan.Sigismund sai olla nimeksi kuninkaana, mutta asua ja oleskellaPuolassa, heidän itsensä hallitessa valtakuntaa. Katolilaisuudestaeivät he tahtoneet tietää mitään, se nousisi heidän verroilleen,pakoittaisi heidät luovuttamaan takaisin kirkkotilukset, ja paavin japyhän Ignatiuksen avulla kirkko nousisi heidän herrakseen.
Kolmantena oli herttua, itse asiassa heikoin. Mutta hänen takanaanoli neljäs puolue, joka Engelbrektin ja Sturein ja viimeksi KustaaVaasan aikana oli tottunut sanomaan sanansa puolestaan, kun olisäädettävä lakeja maassa. Kustaa kuninkaan päivinä oli talonpoikasaattanut mennä hänen luokseen valittamaan hätäänsä, ja hän auttoimikäli suinkin voi. Eerikin ja varsinkin nyt viimeksi Juhanan aikanaoppivat talonpojat tuntemaan läänitysherrojen sorron raskautta,mutta paremmat ajat saattoivat jälleen koittaa, jos herttua ottikansan asian omakseen. Hän oli monessa suhteessa suureen isäänsä, olimonissa tilaisuuksissa osoittanut olevansa rahvaan ystävä, ja enimmänkaikista puhui hänen puolestaan se, että herttuakunnassa vallitsihyvinvointi ja tyytyväisyys, kun kuningaskunnassa sitä vastoinkuultiin hädän valitusta ja nurinaa kaikkialla.
Niin seisoivat nämä taistelevat mahdit vastatusten, asestettuinahampaitaan myöten!
"Harkitkaa kaikki asiat hyvin, toimikaa ripeästi, lykkäämättämitään huomispäivään!" Sellaisen kehoituksen oli vanha isä antanutpojilleen, mutta ainoastaan nuorin painoi sen mieleensä. Hän sovittisen niin perinpohjin toimiinsakin, että hän, jottei ainoankaan päivänhaaskaamisella antaisi vastustajilleen tilaisuutta uusiin juoniin,riensi Tukholmaan heti Juhanan kuolemasta tiedon saatuaan.
Kuningasvainajan viimeksi asettamat neuvosherrat eivät uskaltaneetasettua häntä vastaan, sillä he pelkäsivät ankaraa herraa. Javavisten he tunnustivat hänet valtakunnan korkeimmaksi päämieheksi jomarraskuun 23 päivänä.
Kahtena viimeksi kuluneena vuotena oli Kaarle itse asiassahoitanut hallitusta ja jatkoi sitä laillisesti niin vuoden 1590perintösuostumuksen kuin erityisten Sigismundilta saamiensavaltuuksie