Produced by Juhani Kärkkäinen and Tapio Riikonen
Historiallis-romanttinen kuvaus
Kirj.
CARL BLINK [Louise Stjernström]
Suomennos
Helsingissä,Kustannusosakeyhtiö Otava,1913.
1. Uusi kuningas. 2. Neljäkymmentä. 3. Poissa ja kotona 4. Huima jahti. 5. Ihmisteurastusta. 6. Kuningatar. 7. Sture-suku. 8. Eräät jäähyväiset. 9. Syy ja seuraus.10. Enemmän katolisuutta.12. Pontus de la Gardie.13. Perhekuvaus.14. Juonia.15. Sanasta työhön.16. Jousi jännittyy.17. Mikä on tarkoitus?18. Kustaa Eerikinpoika.19. Lehti kääntyy.20. Hyrrä.21. Kaarle Henrikinpoika Horn.22. Mielenhäiriö.23. Voimakas käsi.24. Viimeinen.
1.
Vihdoinkin! Vihdoinkin hän oli saavuttanut tavoittamansa päämäärän,sen päämäärän, joka oli kangastanut hänen mielikuvituksessaan, jostahän öisin oli uneksinut.
Mikäpä olikaan hänen nelivuotisen vankeutensa aikana estänyt hänenrohkeutensa lannistumasta?
Se oli kruunun toivo; hän toivoi saavansa kostaa, verisesti kostaavihatulle veljelleen.
Tehdäkseen uskolliselle, uhrautuvalle Katariinalleen mieliksi hänsyventyi tutkimaan katolisen opin salaperäisyyksiä, antautuen tähänyhtä paljon hänen tähtensä kuin sitä tyhjyyttä täyttääkseen, jotatunsi rinnassaan.
Juhana oli oppinut herra, mutta ei mikään ajatus, jota ei voisovelluttaa todellisuuteen tai uskoon, kykene ymmärrystä valistamaan,vaan se päinvastoin pimittää.
Joka siis tutkiskelee uskontoa, hän ei koskaan oivalla sen sisintätotuutta. Oppimattomien joukossa tapaakin sentähden parhaat kristityt.
Alttiimmat palvelijansa on katolisuus aina saanut naisista.
Katariina Jagellotar oli synnyltään katolinen. Kukat, kynttilätja suitsutukset olivat lapsuudesta asti hurmanneet hänenmieltänsä; pyhät messut ja laulut, pyhimystenpalvelukset ja ripit,munkkikulkueet, pyhiinvaellukset ja luostarit samalla kertaaviekoittelevine ja kammottavine salaperäisyyksineen täyttivät hänennuoren sielunsa toisinaan viehätyksellä, toisinaan vavistuksella.
Sekä hänen rippi-isänsä että piispa ja papit hänen veljensä hovissaolivat ihastuksissaan siitä, että hän piti nuoresta ruotsalaisestaherttuasta.
Rippi-isähän se lopulta sai Sigismundin antamaan suostumuksensaavioliittoon.
Eikö hän olisi kiitollinen tuollaisesta myötävaikutuksesta, ja eiköhän ilolla kuvittelisi mielessään jotakin sellaista, että juuri hänenkauttansa ainoa autuaaksitekevä kirkko saavuttaa entisen valtansaRuotsissa?
Ja hän oli tarkoittanut täyttä totta, sitä osoitti jo alussa sekiihko, jolla hän ryhtyi kaikkiin uskontoa koskeviin kysymyksiin.
Mutta katolinen usko on hyvin käytännöllistä, eikä se kiellätunnustajiaan katsomasta omaa parastaan, mitä maallisiin etuihintulee.
Katariina rouva saattoi sentähden hyvällä omallatunnolla neuvoaJuhanaa heittämään veljensä herruuden ja koettamaan saada Suomenvapaaksi ja itsenäiseksi.
Olisiko sen hintana ehkä tuhansien ihmisien henki? On tuskinluultavaa, että Katariina ajattelikaan sitä.
Kun seurauksena tästä oli tappio ja vankeus, oli hän vain uskollinenpuoliso.
Mutta vankeudessa hän alkoi taas tehdä käännytystyötään, ja nytvoimakkaammin, häirits