Produced by Timo Ervasti and Tapio Riikonen

MAANANTAI-TARINOITA

Valikoima

Kirj.

ALPHONSE DAUDET

Ranskasta ["Contes du Lundi"] suomentanut O. A. Kallio

Kansan Novellikirjasto 13

Helsingissä,Suomalainen Kustannus-Osakeyhtiö Kansa,1908.

Savonlinnassa,
O.-Y. Savolaisen kirjapainossa.

SISÄLLYS:

Alkusanat
Viimeinen opetustunti
Berlinin piiritys
Kelvoton zuavi
Peli biljardia
Pikku kavaltaja
Lipunkantaja
Kommunin turkosotilas
Sunnuntaipiirakat
Taistelu Père-Lachaisella
Tarasconin puolustus
Äidit
Maalaiset Pariisissa
Ranskan keijukaiset
Ritarimerkki
Kuvastin

ALKUSANANEN.

Alphonse Daudet (lue: Dodee) on uudemman ranskalaisen kirjallisuudentunnetuimpia ja suosituimpia nimiä. Suurimman maineensa hän onsaavuttanut viehättäväin pikkukertoelmain ja Pariisin kuohuvaa elämäätodenmukaisesti kuvaavien romaanien taitavana sepittäjänä. Runoseppänäja näytelmäinkirjoittajana — mikäli hän näitä runoudenaloja viljeli —hän ei päässyt läheskään yhtä korkealle.

Daudet oli kotoisin aurinkoisesta Etelä-Ranskasta, ja eteläranskalainenhilpeys ja herttaisuus olivatkin hänelle luonteenomaisia. Hän syntyiNimes'in kaupungissa lähellä Välimeren kukoistavaa rannikkoa v.1840 ja vietti täällä etelän uhkean luonnon keskellä varhaisimmanlapsuutensa. Sitten hän vanhempineen muutti pohjoisemmaksi suureenLyonin tehdaskaupunkiin, oli koulunkäyntinsä lopetettuaan aliopettajanaerään pikkukaupungin koulussa, mutta kyllästyi pian siihen ja lähti17-vuotiaana toivorikkain mielin, kuten moni muukin kirjailijan taitaiteilijan alku, Pariisiin onnenhakuun. Taisteltuaan täällä aluksikovia aineellisia vaikeuksia vastaan hän tuli vähitellen tunnetuksisirojen runojen ja sievien kertoelmain sepittäjänä, pääsi Mornynherttuan yksityissihteeriksi (1861), ylhäisten seurapiirien tuttavaksi,ja voi sitten huolista vapaana antautua kirjallisiin töihin, pistäytyentuon tuostakin matkoilla laajentamassa ihmistuntemustaan ja havaintojakeräämässä. Pianpa hän luopui herttuan palveluksesta (1865) halutenelää vapaana, riippumattomana kirjailijana.

Daudet kuuluu uudemman ranskalaisen kirjallisuuden n.s. realisteihineli todellisuudenkuvaajiin, mutta hänen realismiinsa, joka perustuuympäröivästä elämästä saatuihin välittömiin hetkenhuomioihin,liittyy samalla paljon oikeaa runollista mielikuvitusta ja lämmintätunnetta, joka varsinkin hänen aikaisemmille tuotteilleen antaaerityisen sulouden. Hänen varsinainen tuotantokautensa alkaa vuoden1870 vaiheilla. Tällöin ilmestyi runollisella vapaudella ja paikoinylellisellä tunteellisuudella sepitetty Daudet'n oman lapsuuden kuvausPikku seikkoja (Le petit chose 1868). Seuraavana vuonna valmistuisorea kertomuskokoelma Kirjeitä myllyltäni ja sittemmin (1873)isänmaallista innostusta uhkuvat Maanantai-tarinat, joista tässäseuraa valikoima suomeksi. Samalta ajalta (1872) on hänen mainionhauska ja leikehtivä kertomuksensa Tarasconin Tartarin, jolla häntoi Ranskan kirjallisuuteen oivallisen, mahdottomasti kerskailevaneteläranskalaisen tyypin.

Mainituissa tuotteissaan Daudet on hilpeä, herttainen ja tuntehikaskertoja, jonka parissa lukija mielihyvällä viihtyy. Mutta keskelläPariisin kuohuvaa elämää ja tapoja hän herkällä huomiokyvyllään oppiinäkemään ja tuntemaan ne perin pohjin niin hyvilt

...

BU KİTABI OKUMAK İÇİN ÜYE OLUN VEYA GİRİŞ YAPIN!


Sitemize Üyelik ÜCRETSİZDİR!