[1]

BESKRIVELSE OG TEGNINGER
AF
Øster Marie Kirke
MED SÆRLIGT HENSYN TIL
DEN OPRINDELIGE FORM.

AF
A. CLEMMENSEN.

UDGIVET MED UNDERSTØTTELSE AF MINISTERIET
FOR KIRKE- OG UNDERVISNINGSVÆSENET.

KJØBENHAVN.
H. HAGERUPS BOGHANDEL.
Trykt hos J. Jørgensen & Co. (M. A. Hannover).
1894.

[2]


[3]

Øster Marie Kirke paa Bornholm ligger ved Veien mellem Rønneog Svanike, omtrent en Mil fra den sidste. Den hører til en Gruppe af Kirker,ialt 15, som omtrent samtidig ere opførte der paa Øen, antagelig i Slutningenaf det 12te eller Begyndelsen af det 13de Aarhundrede, og ved deres særligeByggemaade adskille sig fra andre gamle Kirkebygninger i Norden.

Fraset de 4 Rundkirker have de alle et ensartet Anlæg, nemlig: modVest et Taarn, med flere hvælvede Afdelinger over hinanden, et Langhus, somaltid er smallere end Taarnet, og et firkantet Chor med halvrund Afslutningmod Øst. [St. Povls Kirke danner en Undtagelse ved ikke at have havt nogetTaarn.] Der findes ved de fleste af Kirkerne, og der har rimeligvis ved alleværet, et særskilt Klokketaarn. Selve Kirketaarnet — paa Bornholm kaldes det»Fæstet« — har ikke kunnet have Klokker, dertil er de forskjellige StokværksHøide for ringe; derimod er det meget sandsynligt, at de have været beregnedepaa Forsvar; herpaa tyder de forskjellige hvælvede Afdelinger, som ikke havekunnet været brugte til Gudstjenesten, Sporene af Tinder, Spygatter, samt denMaade, hvorpaa Adgangen til Afdelingerne er indrettet, med Stængebomme forDørene, osv. Det vides ogsaa, at Kirkerne have havt Skyts, og at de til forskjelligeTider have været brugte som Fængsler.

Senere er der ved Kirkerne opført Vaabenhuse og andre Tilbygninger,og i det Hele ere de undergaaede mange Forandringer i Tidens Løb.

Forskjellige Forfattere have givet Meddelelser om disse eiendommeligeBygningsværker, bl. A. Thura, der 1756 udgav den ældste trykte Beskrivelseover Øen, og Brunius, hvis »Konstanteckningar under en Resa til Bornholm,[4]År 1857«, udmærke sig ved Paalidelighed, men desværre ikke ere ledsagedeaf Tegninger.

Paa Foranledning af Kultusministeriet bleve de bornholmske Kirker opmaalteunder Ledelse af Arkitekt Hans J. Holm, og Tegninger samt Beskrivelseaf dem udgivet paa Ministeriets Foranstaltning 1878. Det var i rette Tid, atdette udmærkede Værk kom frem — allerede nu ere 4 af Kirkerne nedbrudteog ombyggede, og andre ere blevne mere eller mindre »restaurerede«.

Som naturligt var, have de omtalte Forfattere i deres Beskrivelse af debornholmske Kirker givet en Fremstilling af disse i den Skikkelse, som dehavde, da de bleve undersøgte; og uagtet de Oplysninger om Spor af deenkelte Bygningsdeles oprindelige Konstruktion, og de Forklaringer heraf, somfindes i sidstnævnte Værk over Bornholmske Kirker, vilde man dog have havtet meget ufuldkomment Begreb om deres oprindelige Udseende, om ikke Tilfældetfornylig havde bragt Oplysninger for Dagen, som paany give disse gamleBygninger en ganske særdeles Interesse.

Efter at det var bestemt at nedbryde Øster Marie Kirke, og at opføreen ny Kirke, hvortil Materialerne af den gamle skulde benyttes, blev i Aaret1890 Nedbrydningen paabegyndt, idet dog den øverste Del af Taarnet alleredeforinden var nedtaget paa Grund af tiltagende Brøstfældighed.

Da en Del af Skibets Mure vare nedbrudte, Tagværke

...

BU KİTABI OKUMAK İÇİN ÜYE OLUN VEYA GİRİŞ YAPIN!


Sitemize Üyelik ÜCRETSİZDİR!